Wow... dah lama saya tak update blog ni.. sorry sesangat sebab terlampau busy.. Sebenarnya saya baru habis mengarahkan filem Sam selama 35 hari, pastu terus pergi buat umrah di Makkah Alhamdulillah... Sekarang dah kat KL, cuti 2 minggu lepas tu sambung kerja editing filem selepas raya insyaAllah.. Pengalaman saya mengerjakan umrah? Alhamdulillah.. Saya rasa sangat tenang beribadat disana... Pengalaman saya mengarahkan filem sulung saya? Juga Alhamdulillah... Satu pengalaman paling manis dan bermakna buat saya walaupun terpaksa bekerja keras 20 jam sehari tido 4 jam saja sehari selama sebulan termasuk bulan puasa , cuti cuma 1 hari. Ya! Memang kerja filem ini satu pekerjaan yang GILA. Kerja kontrak pon 12 jam jer, ni saya kerja sampai 20 jam sehari selama sebulan. Kenapa perlu kerja teruk camni skali?? Kerana kita BUKAN hollywood, kita cuma industri kecil di Malaysia. Jadi untuk membikin filem yang bermutu, pekerja2 filem kita terpaksa berkorban. Kepada sesiapa yang baca entry ni, saya nak kamu semua tahu bahawa PEMBIKINAN FILEM adalah sebuah proses yang susah, rumit dan memerlukan daya kesabaran yang tinggi dan paling perit adalah pengorbanan masa. When you shoot a film for a month, you sacrifice your old life, the film set is your new life. You need passion and devotion in this line. Segala perit susah payah penat letih ini perlu saya lalui dalam usia 18 tahun. THIS IS CRAZY. tapi takpe.. Saya bersyukur atas peluang ni. Masih jauh perjalanan saya dan masih banyak perlu dipelajari. Ada orang2 yang tidak suka saya, mereka berpendapat bahawa saya tidak layak untuk duduk di kerusi pengarah kerana saya terlalu muda, mentah dan tak tahu apa2. Bagi saya?? NEVER SAY NEVER! Cita-cita saya tinggi dan saya akan berusaha untuk mencapainya insyaAllah with the help of Allah.




Ada banyak lagi info yang saya nak bagitahu tentang filem SAM, not for now but I will tell you guys in the next post insyaAllah.. and I'll be posting some behind the scene pictures too, so stay tuned! haha! That's all for now and....oh ya.. follow my twitter guys! I'm very active on twitter, it's addictive..hehe.. http://twitter.com/syafiqyusof



ps- sekarang kena guna "saya" sebab kalau guna "aku" nanti ada org kata saya kasar :p hehe..


Reactions: 



Sebuah filem romantik komedi Syamsul Yusof terbitan Skop Productions yang bakal ditayangkan pada 11 NOVEMBER 2011. Lakonan Scha Alyahya Shaheizy Sam Syamsul Yusof Salina Saibi Sheera Iskandar Harun Salim Bachik.

Reactions: 


Pelancaran filem "SAM" telah berlangsung di Finas 4 july 8 malam.SAM is feature film by fiq000s team.

Reactions: 


SCRIPT READING FOR "SAM" with shaheizy sam and lisa surihani. SAM is feature film by fiq000s team and produced by skop productions.

http://twitter.com/syafiqyusof

Reactions: 



Perbincangan tentang isu KL GANGSTER. Alhamdulillah semua dah selesai.. kita berdamai sesama Islam ye.. so, sesiapa yang blum tengok KL GANGSTER, apa lagi?? pegi tonton!!

Reactions: 



Guys, KL gangster is already out in cinemas today so make sure you go watch it, and if the cinema halls are full, book it for another day ok.

Reactions: 
























So, as you guys know, KL GANGSTER is gonna be out in cinemas all across Malaysia, Singapore, Brunei this 9th of june! but I've already watched it at the premire ;-p hehe.. Alhamdulillah.. The premiere went well and we got awesome positive responses from the press and bloggers. Actually.. It went really really well! I mean everybody at the movie premiere liked it. My family was very pleased receiving positive comments from the audience. Again, we thank Allah s.w.t.









Reactions: 



So, the secret project is.... I'm directing a feature film this july! The title is SAM. A story about a man, a woman and a psychotic kidnapper! Its produced by Skop productions and GB. The film will be written, directed and edited by me. The main actors are Shaheizy Sam, Lisa Surihani, Syamsul Yusof and Azad Jazmin. This is not a short film, Its a full feature film 1 hour 30 mins long so ya, I'm gonna need a long time. What about my college? well I'll have to postpone my 4th semester to make this film. 1 month pre-production, 28 days to shoot, and 2 month for post production. There's gonna be lots of work! and I mean LOTS of work! Bismillahirrahmanirrahim....


For more updates, check out my twitter.


Reactions: 



KL GANGSTER PROMO

9 JUNE 2011

A new action pack film by Syamsul Yusof coming soon this 9th June 2011

Reactions: 

ya.. aku suka citer ni.. tak boleh tahan... kantoi jugak air mata aku ni.. hehehe.. Sedih citer dia, storyline pon lain dari yang lain. Sebenarnya susah untuk kita tengok filem melayu yang bergenre macamni.. balik-balik komedi jer...kalau komedi macam hantu kak limah takpe jugak sebab kelakar yang original tapi kebanyakan filem komedi kat malaysia ni semua lawak bodo.. Aku tabik pengarah dia yang berani buat filem bergenre drama ni sebab bukan senang untuk jual genre ni. Aku dengar filem ni meletup dan memang sepatutnya pon.. sebab kualiti filem ni tinggi dari segi skrip, sinematografi,arahan dan cara persembahannya. Aku harap ramai yang pergi menonton filem ni.. sokong!sokong!sokong! sokonglah filem melayu yang berkualiti macam filem ni, bukan filem bodo yang mempunyai produser yang memikirkan keuntungan semata-mata.

Reactions: 



Sorry sebab dah lama tak post apa2 entry. Aku akan cuba sedaya upaya untuk post lebih banyak entry insyaAllah.. Actually, I'm really busy working on this new project. Project apa??? Itu aku tak boleh bagitau sekarang, (not yet but I will soon). So, hows my life rite now? hhmm.. stress sikit la..sikit jer.. sebab pening kepala otak aku working on this secret project. Cewah... "secret project" hehehe.. sebenarnya aku pon tak tau asal aku nak rahsiakan project ni.. hhmm.. mungkin sebab aku tak nak kecewekan orang lain atau dikecewakan. So, lebih baik aku rahsiakan je la.. bila aku dah bersedia nanti aku akan bagitau korang.. oh ya.. baru2 ni ramai yang membandingkan wajah aku dan wajah abang aku yang tak sama. Yup, wajah aku berbeza, lebih ikut raut wajah mama aku. and yes.. aku tak hensem.. but Allah made me this way.. aku bersyukur.. but I hope all of you would accept me as who I am..

Reactions: 



This music video was made for my 3rd semester assignment in KLMU. Well, the video is okay la.... not my best work yet. 2 people involved in the making of this mv, me and my friend Muhammad Rifqi. We had no idea at all, no storyboard, no nothing main langgar jer..haha! This was made in two hours, the kl night shots were just stock footages. Thanks to Rifqi for the great camera work!

Follow me on twitter!
http://twitter.com/syafiqyusof

Reactions: 



WATCH "ALONG - Short Action Comedy Scene" NOW!!!
http://www.youtube.com/watch?v=Vx0CK016HbU

Follow me on twitter!
http://twitter.com/syafiqyusof

SUBSCRIBE!

Reactions: 



A new action pack film by Syamsul Yusof coming soon this 9th June 2011

Aaron Aziz, Syamsul Yusof, Zizan Raja Lawak, Adi Putra, Zul Huzaimy, Sheera Iskandar dan Ridzuan Hashim.


Follow me on twitter!
http://twitter.com/syafiqyusof

Reactions: 



I'm a big fan of Freddiew and Corridor Digital. So, this a tribute video for them!

"ALONG" means loan shark in Malaysia. This is a scene about some dumb loan sharks gangster wannabe. Enjoy!
SUBSCRIBE ME! You will never know what I'm gonna do next!!!

More info-
http://syafiqrevolution.blogspot.com/

Follow me on twitter!
http://twitter.com/syafiqyusof

Director / Editor: Syafiq Yusof
Produced by: Syafiq Yusof
Cameraman: Syafiq Yusof/ Effindi Kamarudin
Visual fx: Syafiq Yusof
Cast: Syafiq Yusof, Effindi Kamaruddin, Salleh Mokhti

Reactions: 



This is my first experiment for the 3d camera inside after effects. It's still not perfect, I need more training!
All done in after effects cs4

ps- This is not motion tracking

Reactions: 


Sorry guys for not been posting lately. I'm so busy with work! aarrgghh!! Can you imagine doing multiple jobs at workplace? goshh!! I do acting, directing, editing and visual fx at the same time! Plus I'm still studying at college!!! It's hard and full of stress, but you know what? I kindda like it..hhmm... because to me, having a rich dad doesn't mean I can sit back and relax, it means i need I need to work harder! If my dad is successful, than i should be his SUCCESSOR! God give me strength ..Alhamdulillah... Ya Allah thank you for everything... There is a "hikmah" behind everything that happens..

Reactions: 




Rasa macam tak caya pon ada gak.. Aku dapat tempat sebagai pengarah untuk drama ber episod Gerak Khas! Program popular , prime time, dan paling bertahan lama kat Malaysia ni! Aku pengarah dia??? gila btol la...hahaha!! Umur aku baru masuk 18, aku pengarah paling muda kat Malaysia ni.. baru nak kenal dunia, aku masih mentah lagi dah diberi tanggungjawab cam ni.. hhmm.. tapi takpe! aku sahut cabaran dan tanggungjawab yang papa aku kasi ni! aku takkan sia-sia kan peluang ni! Syukur Alhamdulillah... Syukur sangat2 kepada Allah kerana mengurniakan aku peluang sebegini.. Tajuk episod yang aku direct ni "OPS SERBU", dah pun 10 hari aku shoot gerak khas dan semuanya berjalan lancar Alhamdulillah... Aku suka kerja! rasa best! Everyday, I create something new! Aku pegang words of wisdom abang Syamsul aku "hidup kena berani fiq..."

Reactions: 

Mereka adalah penonton terawal yang menyaksikan filem "KHURAFAT" (Perjanjian syaitan). Bertempat di cathay cineplex ,Damansara untuk tayangan prebiu pada 8/01/11. Selepas kira-kira setengah jam tayangan berlangsung, 4 penonton bergegas keluar dari panggung dalam keadaan ketakutan. Di tanya apa sebab mereka keluar? Mereka menjawab, "Maaf,kami lemah semangat, filem ini terlampau seram!". Adakah anda bersedia untuk menyaksikan filem paling seram tahun 2011? Saksikan KHURAFAT (Perjanjian syaitan) Mulai 13 januari 2011!!! Ada berani???

Reactions: 



Directed by Syafiq Yusof , "SAKIT" is a short film for the KLMU 3rd semester final project. It's a film about a Mental Patient with Multiple Personality Disorder. It was shot in 1 day and also 1 day of editing. Shot with a single Canon 550d / t2i dslr camera and edited in Sony Vegas pro 10.

SUBSCRIBE ME! You will never know what I'm gonna do next!!!


Follow me on twitter!
http://twitter.com/syafiqyusof

Reactions: 

Screenshot



Testing Action Essentials 2. This is only a short war scene, not a short film. It's just a test video. I made this last year with my cousins for a music video actually, but then i took the footage and made this short war video and add some music and sound effects.Shot with JVC HDV camera (it sucks).The "SAKIT" SHORT FILM will be uploaded next week due to the postponed date of screening. So, stay tuned!!!

This is the link for the actual music video-
http://www.youtube.com/watch?v=3Z1LeJy4SsA

SUBSCRIBE ME! You will never know what I'm gonna do next!!!

http://twitter.com/syafiqyusof

Reactions: 




Lagu tema filem Khurafat (music video) - Syamsul Yusof / Dr.Anuar
SAKSIKAN FILEM "KHURAFAT" DI PAWAGAM MULAI 13 JANUARI 2011!!!

Sapa tak tengok filem ni ta nak kawan tau...hahaha!! Aku janji kat korang, filem khurafat ni bukan macam filem seram tipikal yang slalu keluar tu tapi filem ni ada kelainan dia. tak percaya?? korang pegi tengok filem ni sampai abis pastu korang mai sini balik habaq mai betui ka tak betui apa aku cakap pasai kelainan ni..haha.. pendek kata filem ni boleh buat korang berfikir la... so jangan lupa tengok ngan member2 ,pasangan, family skali ok... there is something different in this movie.


Ni trailer filem dia pulak.. check it out!




Follow me on twitter!
http://twitter.com/syafiqyusof

Reactions: 

FILEM PENDEK

Selalu aku buat short film cuma aku dengan 2 atau 3 orang jer tapi untuk short film "SAKIT" aku ada lebih kurang sepuluh orang dalam team aku untuk bikin filem pendek ni sebab short film ni untuk final project kolej aku so ramai la student broadcasting... Kelas aku ada lebih kurang 150 orang tapi dipecahkan kepada 6 group untuk final project filem pendek. Berbalik kepada filem pendek "SAKIT", production team aku ada ramai tapi skrip aku buat, aku pengarah, aku cameraman, aku editor dan aku jugaklah tukang angkat lampu..hahaha.. bukan nak bangga dan bukan beban bagi aku membuat semua tu... cuma aku rasa lebih puas bila aku ada full control dalam elemen2 penting dalam pembikinan film. Alhamdulillah.... aku nak ucapkan terima kasih banyak-banyak kat team aku sebab banyak bantu and support buat short film ni.. Pengambaran sangat lancar dan takde masalah.. Aku rasa kalau takde team , memang tak terbuat short film ni.. Shooting kat KLMU dan studio skop productions dari pukul 12 tengahari sampai 10 malam. 10 jam kitaorang shoot. Semua pengambaran dilakukan dalam 1 hari . Screening minggu ni kat KLMU , nervous pulak aku...hhhmm... Pendapat aku tentang short film ni? Bagi aku , aku memang tak pernah puas dengan hasil kerja aku sebab masih banyak lagi kekurangan, masih banyak lagi yang aku kena belajar.. Pendapat team aku? diorang semua suka Alhamdulillah.. Pendapat orang ramai??? Aku tak tau lagi..haha.. Insyaallah aku upload short film "SAKIT" dalam minggu ni.. so, stay tune...

Reactions: 



My cousin running..

Canon 550d / t2i 50fps slow motion test

Colour grade in After effects cs4

http://twitter.com/syafiqyusof

Reactions: