Salam sejahtera kepada semua pembaca. Ya, filem aksi popular arahan Syamsul Yusof  iaitu "EVOLUSI KL DRIFT" sedang di bikin dalam format drama bersiri dan bakal ditayangkan di TV2 pada setiap hari khamis jam 9 malam mulai 4 oktober 2012. Drama bersiri 26 episod ini diarahkan oleh saya dan juga sepupu saya iaitu Rizal Ashreff. Lakonan Norman Hakim, Puteri Sarah Liyana, Zain Saidin, Zach(X-Factor), Ridzuan Hashim, Datuk Jalaludin Hasan dan ramai lagi. Aaron Aziz juga berlakon sebagai bintang undangan khas. Syamsul yusof pula? Jangan risau, dia mestilah terlibat dalam drama ini sebagai pelakon utama dan selaku pencetus idea asal. Cuma bukan sebagai pengarah kerana abang saya sebenarnya sangat sibuk menyiapkan proses pos produksi untuk filem " KL GANGSTER 2", jadi dia menyerahkan tanggungjawab sebagai pengarah kepada kami berdua. Kepada anda semua yang sedang menantikan filem "KL GANGSTER 2", percayalah.. penantian anda tidak akan disia-siakan kerana filem ini bakal membawa satu lagi fenomena dalam industri perfileman Malaysia. Bukan untuk memuji abang sendiri, tetapi saya rasa sangat berbangga dengan kualiti filem ini yang boleh berdiri sama taraf dengan filem-filem antarabangsa.
Berbalik kepada drama bersiri "EVOLUSI KL DRIFT", ia merupakan satu  pengalaman baru untuk saya kerana ini adalah kali pertama saya mengarahkan drama berepisod yang agak panjang rantaiannya. Sebelum ini saya pernah mengarahkan 3 episod drama "Gerak Khas" dan terus mengarahkan filem SAM, tetapi kali ini saya mengarahkan 26 episod yang mengambil masa berbulan-bulan untuk disiapkan.  Walaupun Rizal Ashreff turut mengarah bersama saya, proses pembikinan drama ini sangat memenatkan kerana banyak aksi lasak sukan drift dan aksi pergaduhan perlu disiapkan dalam masa yang agak terhad. Sungguhpun begitu, kami nekad untuk berusaha menghasilkan sebuah produk drama yang berkualiti dan diterima ramai.
Apa kelainan yang ada di dalam drama ini? Kelainannya terletak pada jalan ceritanya, temanya, dan visual yang dipaparkan. "EVOLUSI KL DRIFT" menawarkan tema campuran yang baru bagi penonton iaitu adunan aksi, persahabatan, kekeluargaan dan kesukanan. Ramai yang anggap aksi "drift" adalah gejala yang melanggar undang-undang tetapi sebenarnya ia merupakan satu kategori sukan permotoran sihat yang semakin popular di Malaysia sekiranya dilakukan di litar khas seperti di "Speed City KL"
Saya dan Rizal Ashreff cuba untuk memberikan satu kelainan dari segi visual, agar drama ini membawa satu nafas baru dalam persembahan drama tempatan. Kami menggunakan kamera berdifinisi tinggi (FULL HD 1080i) untuk mendapatkan imej yang seakan-akan filem. Kamera definisi tinggi bersaiz kecil juga digunakan untuk mendapatkan shot-shot ekstrem ketika melakukan babak-babak drift.
Selain itu, keistimewaan drama ini terletak pada kisah-kisah kekeluargaan dan persahabatan di era moden di kota metropolitan. Saya tidak boleh memberi info lebih tentang jalan ceritanya,  jika anda mahu tahu maka jangan lupa untuk menonton 4 oktober ini. Selamat menonton drama bersiri "EVOLUSI KL DRIFT". Sekian sahaja untuk artikel kali ini. Kalau ada pertanyaan atau mahu mengikuti perkembangan saya, follow saya di twitter.com/syafiqyusof
Wassalam.


 ARTIKEL KETIGA PANCAINDERA


Reactions: 

1 Response so far.

  1. Bkn dulu Evolusi KL Drift The Series ni prnh dtygkn TV2 ke?? Knpa skrg dah takde??